Portfolio

Ga terug

ASML – Werken met een duurzaamheidsscore voor je rooster

“Hoe duurzaam is je rooster?”

Er bestaat tegenwoordig steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Dit brede begrip omvat veel onderwerpen, zoals de verantwoordelijk voor de medewerker om interessant te blijven voor zijn werkgever. Een factor die zeker niet ontbreekt is de invloed die het werkrooster op de gezondheid van de (ploegen)medewerker op lange termijn heeft. Zo heeft recent Frans onderzoek aangetoond dat bij het 10 jaar werken in een 3-ploeg met nachtdiensten de hersenen 16 jaar verouderen. Het is dus belangrijk om te weten hoe zwaar een bepaald rooster nu eigenlijk is.

ModernWorkx heeft daarvoor een meting ontwikkeld die een duurzaamheidsscore geeft aan een rooster: hoe hoger de score, des te meer risico op gezondheidsproblemen op de lange termijn.

 

Bij ASML is een interessante toepassing van dit instrument geïmplementeerd, die gebruikt wordt voor de medewerkers die veel naar de klanten in het buitenland reizen om daar in allerlei soorten ploegenroosters machines te installeren, support te leveren of upgrades uit te voeren.
Juist in buitenland bestaat er een grote werkdruk om de klant tevreden te houden, waardoor er vaak rond de klok moet worden gewerkt en er vele uren worden gemaakt. Bij veel en langdurige uitzendingen dus genoeg reden tot zorg over de effecten op de gezondheid op lange termijn. Daarom wordt er na iedere uitzending een duurzaamheids-meting gedaan.

Er zijn daarbij 3 uitkomsten:

  • De score is ‘groen’: er is niets aan de hand.
  • De score is ‘geel’: dan vindt er een gesprek plaats tussen medewerker en leidinggevende over de belasting van het werk, over de hoeveelheid rek die er nog bij de medewerker zit en een persoonlijke aanpak om de belasting te beperken.
  • De score is ‘rood’: boven een grenswaarde is het verplicht om actie te ondernemen door een rustperiode in te bouwen van overmatige overuren.

De methode wordt breed binnen de organisatie gedragen, door zowel medewerkers als leidinggevenden en de OR. De meting maakt de actuele situatie helder en de knelpunten zichtbaar en vormt de basis van een dialoog tussen werknemer en werkgever. Heeft een medewerker een te hoge score na een periode werken in het buitenland, dan volgt extra rust.


Meld u aan voor onze update

Wij sturen maximaal 4 updates per jaar