GRIP

GRIP: Gezond Roosteren in Ploegen.

Discussies over roosters geeft altijd gedoe. Is dit rooster nu zwaarder of niet? De één vindt dit, de ander wat anders. Hoe gezond is een rooster eigenlijk? Is een check op de Arbeidstijdenwet dan voldoende? ModernWorkx heeft een tool die de discussie over roosters kan objectiveren.

Met GRIP kun je de discussie over roosters een stuk overzichtelijker maken.

GRIP berekent van ieder rooster een score van de gezondheidsrisico’s. Hoe hoger de score, hoe zwaarder het rooster qua fysieke en sociale belasting. De score van jouw rooster wordt meteen vergeleken met enkele referentie roosters, zoals het rooster van de 3-ploegendienst, of de 5-ploegendienst.

Op basis van wetenschappelijke studies naar de belastende kenmerken van het rooster (zoals aantal en reeks opeenvolgende nachtdiensten, dienstlengte, verkorte rust, weekenden, rotatierichting, vrije dagen) worden de scores berekend en gewogen. De totaalscore wordt omgezet in een aantal thema’s om de discussie over roosters verder te structureren. Het resultaat van een voorbeeldrooster ziet u in onderstaande figuur.

Verder is een check op de Arbeidstijdenwet in de tool opgenomen. Onder meer ASML, KLM, Ministerie van Defensie, Schiphol en FNV maken gebruik van GRIP.

De GRIP-tool is tegen licentiekosten (2.750 euro, excl. BTW per jaar) te gebruiken.

Meer weten? Neem gerust contact op met Jan de Leede (06-46012830 of jandeleede@modernworkx.nl)

Meld u aan voor onze update

Wij sturen maximaal 4 updates per jaar